Yarıyıl Tatiline Girerken

Yarıyıl Tatiline Girerken

19.01.2017 2569

YARIYIL TATİLİNE GİRERKEN

Karne almaya yaklaştığımız her dönemde öğrencilerimizi yarı sıkıntılı ,yarı gurur ve mutluluk içeren duygular kaplar. Aslında her öğrenci eve güzel bir karneyle (yanında belgeyle)dönüp anne baba, işte bu benim karnem deyip kendisiyle gurur duyulmasını ister. Bu dönemin sonunda öğrencilerimiz yarı mutlu, yarı sıkıntılı evlerinin yolunu tutacak. Evde anne babalar olarak sergileyeceğimiz tutumun çocuğumuz üzerinde bırakabileceği etkileri düşünerek davranmamız gerekiyor.

Çocuğumuzun başarısını çok abartmadan ödüllendirilmeli daha çok kişiliği okşayan onların daha çok kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olan ifadeler yerine, davranışlarını ön plana çıkaran olumlu değerlendirmelerin yapılması çocuklarımızın olumlu davranışlarını devam ettirmesine yardımcı olacağı gibi kendisi hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapmasına da olanak sağlar.

                Başarısızlık durumunda yapılacak değerlendirme öğrenciyi yerin dibine sokacak, kendilerine olan güvenlerini örseleyecek şekilde olmamalı. Karneyi ya da başarı durumunu değerlendirilirken mutlaka karnedeki olumlu olan notlardan ya da özelliklerden başlanarak değerlendirmeye geçilmeli. Düşük olan notlar için neler yapılabileceği sorulmalı gerekirse konuşma tüm aile üyelerinin sakin olduğu özel belirlenmiş bir zamanda yapılarak gereksiz kırgınlıklar/kızgınlıklar önlenmeli ve olumsuz havanın önüne geçilmelidir. Öğrencimizin başarısızlığıyla ilgili değerlendirmelerde sadece çalışma alışkanlıkları vb. davranışlar hakkında değerlendirme yapılmalı öğrencimizin kişiliğine ilişkin değerlendirmelerden kaçınılmalıdır. Öğrencimizin başka arkadaşlarıyla karşılaştırılmamasına özen gösterilmeli her öğrencinin farklı özellikleri olduğu unutulmamalıdır.

                 Öğrencilerimizin uzun süren koşuşturmalarından sonra bir dinlenme molasını hak ettiklerini söylemeliyiz. Anne baba olarak bizler, bazen öğrenciliğin zorluklarını unutup onların yaptığı işi kolay buluruz, bize göre çocuklarımız kendileri için her şeyin hazır olarak sunulduğu bir dünya da kolayca okula gelip gitmektedirler. Onlarında yorulabileceği canlarının bazen istemediği şeyleri yapmak zorunda oldukları unutulmamalıdır.

Bunun yanında tatilde öğrencinize başarabileceği görevler vererek sorumluluk almasına yardım edebilirsiniz. Ailece yapılabilecek etkinlikler belirlenerek birlikte vakit geçirmeye özen göstermeli. TV izleme ve internet kullanımı konusunda kurallar birlikte oluşturulursa kurallara uyma eğiliminin artacağı unutulmamalıdır.

Başarı ya da başarısızlığın geçici olduğu; ancak anne, baba, çocuk olarak ailenin bir ömür boyu birlikte olacağı unutulmadan aile içi ilişkilere uzun vadeli bakılması ailenin bütünlüğü ve sağlığı açısından önemlidir.

Öğrencilerimizin dinlenerek ikinci yarıyıla daha enerjik ve istekli başlamaları dileğiyle iyi tatiller.

                                                               TÜRK TELEKOM ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

Kaynak: Rehberlik Servisi