ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ KONUSUNDA GENEL TAVSİYELER

ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ KONUSUNDA GENEL TAVSİYELER

ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ KONUSUNDA GENEL TAVSİYELER

01.12.2020 651

ANNE BABALARA ÇOCUK EĞİTİMİ KONUSUNDA GENEL TAVSİYELER

Günümüzde hem gençlerimizi hem de anne babaları en çok rahatsız eden olay, karşılıklı iletişimin istenildiği gibi kurulamamasıdır. Bu iletişimin kurulabilmesinde anne babalarımızın bilmesi ve uygulamasında yarar gördüğümüz önerileri aşağıda  sıraladık, sizlere de yararlı olacağını umuyoruz.

 İdeal ana babayı belirlemek zor olmakla beraber başarılı anne babalar çocuğun ihtiyaçlarını sezen, onlara uygun tepkiler veren, aşırı hoşgörülü veya katı olmayıp çocuğa karşı esnek bir yaklaşım içinde olan; davranışlarında belli bir devamlılık, kararlılık sağlayan, karşı çıkmadan önce her zaman çocuğun isteklerini dinleyen anne babalardır. Aşırı ilgi ve aşırı korumacılık ilgisizlik kadar zarar verir. Geleneksel aile yapımız gereği aşırı korumacı tutumumuz, gençlerin kişilik gelişimini önlemekte kendine güven duygusunu azaltmakta ve yalnız başına bir işi başaramama sonucunu doğurmaktadır. Bu nedenle, onlara güvendiğinizi hissettirin, kendisine ait bazı kararlar almasına fırsat verin, kendi işlerini kendilerinin yapması konusunda onları serbest bırakın.

 Çocuğunuzu benimseyin ve her haliyle onu kabul edin,onu sevin.Sevmeye ve sevilmeye hepimizin ihtiyacı var. Şimdiden karşılığını yıllar sonra alacağımız bir yatırım yapın ve çocuğunuzla ilgilenin,ona sizin için en değerli varlık olduğunu belirtmekten çekinmeyin.

Gençlerle yaptığımız görüşmeler sonucunda kendilerine emir verilmesinden, öğütten ve eleştiriden hoşlanmadıklarını, bu nedenle de anne babayla anlaşamadıklarını gözlemliyoruz. Bundan, hiç eleştirilmeyecekleri,uyarılmayacakları sonucu çıkarılmamalıdır ancak eleştirilerinizi ve uyarılarınızı yerini ve zamanını iyi seçip uygunca yaklaşarak konuşarak ikna ederek yaparsanız hem istediğiniz sonucu daha rahat alırsınız hem de aranızda önemli sorunların çıkmasını önlemiş olursunuz

Çocuğunuzun potansiyelinin üzerinde başarı beklemeyin. Zaman zaman görülebilen başarısızlıklarında suçlama yerine bunun sebeplerini araştırın, arkadaşça bir yaklaşımla birlikte çözüm arayın. Ufak başarılarda onları sözle ödüllendirerek teşvik edin. İyi bir model olun ona; ne verirseniz size aynısını geri verecektir. Onların yapmalarını istemediğiniz davranışları kendiniz de yapmayın. Okumanın sevildiği, teşvik edildiği, aile uyumunun sevgi ve saygının hoşgörünün olduğu bir ortamda yaşayan çocuk ve genç bugün başarısız olsa bile yarın mutlaka başarılı olacaktır.

 Kendi çocukluk yıllarınıza dönün; neler yaşadığınızı, neler hissettiğinizi düşünün. Çocuklarımızı anlamak şimdi daha kolaylaşacaktır. Çocuğunuz kendini sizin yerinize koyamaz çünkü o sizin yaşadıklarınızı henüz yaşamadı. Çocuğunuzla empati kurun, çocuğunuza mutlaka seni anlıyorum mesajları gönderin

Kaç tane çocuğumuz olursa olsun ikisi ikiz de olsalar hepsi ayrı yaratılmışlardır. Çocuklarınız eşsizdir, bir eşleri ya da bir benzerleri bulunmaz o yüzden tüm çocuklarınızı aynı kalıba sokmayın her birinin ayrı ayrı yetenekleri özellikleri vardır. Çocuklarınıza birer birey olarak saygı gösterin .Çocuğunuza yapabileceğiniz en önemli yardım geri planda kalarak kendi benliğinin gelişmesine kendine ait bir kişilik oluşturmasında yardımcı olabilmektir.

 Çocuğun güçlü bir kişilik yapısına sahip olabilmesi için tutarlı bir aile ortamında yetişmesi gerekmektedir, yetişkinlerin yönettiği, uyumlu tutarlı dengeli sevgi ilişkisine dayalı, baskıcı olmayan bir aile ortamına her çocuğun ihtiyacı vardır.

 Çocuğunuzun çeşitli davranışlarını sınırlandırabilirsiniz ama asla çocuğunuzun duygularını ve hayallerini sınırlandıramazsınız. Onun duygularını önlemeye çalışmayın, aksine onun duygularını düşüncelerini dile getirmesini sağlayın, onunla her fırsatta konuşun.

Anne ya da baba "Bunu yapmayacaksın çünkü ben böyle istiyorum." yerine "Bunu yapman şu nedenle doğru değil." şeklinde bir yaklaşımla onun da fikrini alarak  yaklaşmalıdır

Çözülmesi gereken bir sorun olduğunda gence başkaları ile mesaj iletmek yerine kendisiyle yüz yüze konuşulmalıdır. Çocuğa eşinizle birlikte kurallar koyun. Koyduğunuz kurallar uygulanabilir olmalı, kuralları hemen uygulamaya geçirin. Unutmayın, tüm çocuklar için reçete gibi kurallar yoktur; çocuğunuzun yapısına ve yaşadığınız ortama uygun kuralları kendi deneyimlerinizle en uygununu sizler bulmalısınız.

 Çocuğunuzun kendi kendine yetebilen olumlu bir kişilik sahibi olmasını istiyorsanız olumlu yapmış olduğu davranışları onaylayıp onu teşvik edin. Olumsuz davranışlardan vazgeçirmek için bu davranışların üzerinde fazla durmayın.

Çocuğunuz için yaptıklarınızı onun bulunduğu her ortamda dile getirmeyin. Ondan özverinizi takdir etmesini beklemeniz çok doğal ama bir alacaklı gibi davranmayın. Özverilerinize karşılık  verememe endişesi çocuğunuzda suçluluk duygusu, ders çalışamama, sınav kaygısı gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.

 Çocuğunuza zaman ayırın, ayırdığınız zamanın çokluğu ya da azlığı çok önemli değil önemli olan zamanın niteliğidir. Özellikle çalışan anneler çocuklarına zaman ayıramadıklarından şikâyetçidirler; birebir zaman ayırmak yerine mutfakta yemek yaparken onunla konuşmak ,bugün okulda senin için önemli bir durum yaşandı mı  gibi sorular sormak, alışverişe birlikte çıkabilmek ,akşam yürüyüşleri yapabilmek sınırlı zamanı etkin ve iyi şekilde kullanabilmek önemlidir.

Çocuğumuzun da bizim de eksik olan yönlerimiz mutlaka vardır. Kendi kendinizle barışık olun iyi ve kötü yanlarınızla çocuğunuzu ve kendinizi kabul edin. Unutmayın hata yapmayan insan yoktur. Çocuğumuza çocukluğunu yaşama fırsatı verelim, yaşayamadığı çocukluk günlerinin hesabını bir gün gelip bize sormasın.

Çocuk yetiştirmek dünyanın en zor sanatıdır, zaman zaman kızabilir sinirlenebiliriz. Hatta onları cezalandırırız. Siz de insansınız, yaşadığınız hissettiğiniz duygulardan dolayı kendinizi suçlamayın; kendimi çocuklarım için feda ediyorum duygusuna kapılan ve böyle yaşayan kişiler çok da iyi yapıyor sayılmazlar.Sizin hayatınız size onların hayatı onlara aittir.Ortak bir yol bulup kendinize zaman ayırabilmeli ve size ait hayatın tadını çıkarabilmelisiniz.

 Anne baba olmak serüveninde en iyi rehberiniz kendi çocukluk yıllarınız ve duygularınızdır.Kendi çocukluğunuzu düşünün, çocuklarınıza dönün ve çocuklarınıza ona göre davranın.Gençlerin çözüm bekleyen sorunları vardır, sorunlarından dolayı gençliğin kendisi asla sorun olarak düşünülmemelidir.

 Karşılıklı saygıya dayanan bir disiplin anlayışı bilimsel bir çalışma ortamı içinde öğrencilerimizi yetiştirmeye, onlara yeni bilgiler aktarmaya, sorunun çözümüne yardımcı olmaya çalışmaktayız

Sizlerin de çocuklara yukarıdaki öneriler doğrultusunda davranmanızı bekler,katkılarınızdan dolayı teşekkür eder, saygılar sunarız.

 

 

 

                         Türk Telekom Anadolu Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi.