DENEME SINAVLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

DENEME SINAVLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

DENEME SINAVLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

10.12.2020 9878

DENEME SINAVLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

*Sınav anında bildiğiniz sorulardan başlayarak bilmediğiniz sorulara doğru giderek cevaplamaya çalışın.

*Sınava önce en başarılı olduğunuz alandaki soruları çözerek başlamak süre kullanımı ve duygu durumunuzu olumlu etkileyecektir.

*Testin tüm bölümlerini çözdükten sonra tekrar başa dönerek çözemediğiniz soruları çözmeye başlayınız. Böylelikle hem zamanınızı en iyi şekilde kullanmış olursunuz, hem de öncelikle zor sorular üzerinde uğraşmadığınız için daha az yorulmuş olursunuz. Böylece yetiştiremeyeceğim diye paniğe kapılmazsınız. TURLAMA TEKNİĞİ

*Turlama tekniğini kullanarak, soruların çoğunu bitirdiğinizde kalan sürede kendinize olan güveniniz artacak, heyecanınız azalacaktır. Bu durumda sorulara ayıracağınız zaman ve çözme şansınız artacaktır.

*Hangi testten başlamalı? Her adayın tercih listesi ayrı olacağı için zamanlamayı kendi tercih sıralamalarının gerektirdiği gibi planlamalıdır. Adaylar yaptıkları deneme sınavlarında gerçek sınav anında nasıl bir yol izleyeceklerine karar vermeli ve gerçek sınavda bu stratejiyi uygulamalılar.

*Sınav sorularında ne fazla ne de eksik bilgi vardır. Sorulardaki tüm verilenleri kullanarak(öncüller, tablo, grafik vb..)soruları çözmeye çalışın.

*Aynı bölüm içerisindeki soruların birbirine puan üstünlüğü yoktur.(Örneğin TYT matematik testindeki çok zor ve çok kolay sorular aynı puandır.)

*Sınavda dört yanlış cevabın bir doğru cevabı götüreceğini unutmayın. Hiçbir fikrinizin olmadığı soruları boş bırakın. Eğer iki seçenek arasında kaldıysanız kendinize en yakın gelen seçeneği işaretleyebilirsiniz.

*Çözemediğiniz sorularda çözemediğiniz sorunun madde numarasının yanına uyarıcı bir işaret (?)koyunuz ki o soruya/sorulara geri döndüğünüzde o soruyu kolayca ayırt edebilin.

*Bir soruda doğru cevabı bulamadığınız zaman önce doğru cevap olamayacak seçenekleri eleyip bir tahminde bulunabilirsiniz.

*Sınavlarla ilgili yapılan araştırmalar göstermiş ki ilk tahminler ikinci tahminlerden daha isabetlidir.

*Çözdüğünüz soruları soru soru cevap kâğıdına kodlamanız önerilir.(Böyle bir durumda kaydırma yapsanız bile çok kolay farkedersiniz.24.soru (a) 25. Soru(d)şeklinde kontrol ederek gitmek olası sınav kazalarının önüne geçmenize yardımcı olur.

Cevap kâğıtlarında boş bırakılan sorulardan sonra dikkatli bir işaretleme yapmak olası kodlama kaydırmalarının önüne geçer.

*Cevap anahtarı ve kitapçık işaretlemelerinizi ve silme işlemlerinizi kurallara uygun yapınız.

*''Olamaz, olabilir, en önemli sonucu, değildir gibi soru köklerini iyi okumalı gerekirse altını çizmeliyiz.

*Sınavlarda sorular, çok kolay, kolay, normal, zor, çok zor olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle soruları tarayarak kendinize göre kategorize edebilir ve çok zaman alacağını düşündüğünüz soruları sınavın sonuna doğru çözebilirsiniz.

*Sınav kitapçıkları kişiye özel olduğu için ilk soru karşınıza çok kolay bir soru olarak da çıkabilir çok zor olarak nitelendirilen bir soru olarak da. Zor olduğunu düşündüğünüz bir soru karşınıza çıkarsa paniklemeden size göre kolay olarak nitelendirdiğiniz soru ya da sorulara geçmeniz sizleri panik havasından kurtarır.

*Soruları sakince anlayarak okumak birkaç kez okumaktan daha etkili ve verimli zaman yönetimi sağlar.

*Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde zihinsel bir yorgunluk hissediyorsanız birkaç dakika dinlenebilirsiniz.

*Sınavda bir konuyu bilmek kadar önemli bir nokta da bildiklerimizi hızlı bir şekilde kullanabilmektir. Bunu yapabilmenin en önemli yollarından biri de yeterince soru çözmektir. Çok bilmek önemlidir, bildiklerini doğru kullanabilmek çok daha önemlidir.

*Deneme sınavlarını gerçek sınavın bir provası gibi düşünerek gerçek sınav saatlerinde uygulamaya gayret edin. Zihnimizi bu saatlerde düşünmeye alıştırmak, yeme, içme, tuvalet ihtiyaçlarını kontrol etmek bunların hepsi prova edilerek gerçek sınav anına kadar düzenlenmelidir.

* Deneme sınavları gerçek sınav gibi ele alınarak çözülmeli. Zaman yönetimi, hangi test ya da bölümden başlanacağı vb. konular, gerçek sınavdaki yol ve yönteminizi belirlemeye yarar.

*Sınavlarda farklı fiziksel koşullarla karşılaşabileceğiniz için ısı, ışık, ses vb. değişkenlerin olduğu ortamlarda da dikkatimizi toplamaya çalışarak arada birde olsa deneme sınavları çözmeye çalışalım.

*Sınav sonunda üç, beş dakikamızı mutlaka kodlamalarımızın kontrolüne ayırabiliriz.

*Sınava gireceğimiz kıyafetlerimiz rahat ve hava koşullarına uygun olarak tercih edilmeli.

 

MURATPAŞA TÜRK TELEKOM ANADOLU LİSESİ

 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

Kaynak: Rehberlik Servisi